Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Haftalardır Giresunspor’un o doyumsuz ilk yıllarını yazıyor ve okurlarıma sunuyorum.
Bazı okurlarımdan gelen tebrik telefonlarının yanı sıra sosyal medyada soru yağmuruna tutuluyorum:
“Nedense Giresunspor’un o efsane yıllarından sadece futbolculara ve oynadığı maçlara değiniyorsun; o yıllardaki yönetim kurulunda yer alan isimlerden söz etmiyorsun.”
Daha önce yazmış olmama rağmen o satırlarımı okumamış olmalılar ki yeniden yazmam isteniyordu.
1967 yılında kuruluşunun ardından ilk geçici başkanı Yaşar Turan (Ovalı) oldu. Onun geçici başkanlığındaki yönetimde Aydın Oksal, Şeref Benal, İsmail Damcı ve Orhan Özyazıcı (Bodimeli) gibi isimler yer aldı. Giresunspor’un Türkiye İkinci Ligi’ne alınmasında aktif rol oynayan ve Beden Terbiyesi İl Müdürlüğüne vekâleten bakan Kemal Müftüoğlu ise devlet memuru olduğundan yönetimde görev almadı.
Bir süre sonra yapılan toplantıların ardından Giresunspor’un efsane isimlerden kurulu ilk yönetimi belli oldu.
Giresunspor’un profesyonel liglerdeki ilk yönetiminde efsane başkan Hasan, ikinci başkan Alaaddin Kıroğlu, genel kaptan Özkaya Güvendi, Ali Gülertekin, Orhan Özyazıcı (Bodimeli) ve diğer isimler yer aldı.
Giresunspor’un kuruluş yıllarındaki lig maçlarında yer alan iki efsane futbolcudan özellikle söz etmek istiyorum.
İstanbul amatör liginden transfer edilen sağ kanat oyuncusu Baba Recep’in ismini duydunuz mu, bilmem.
O, sağ kanatta defans oyuncularını peşine takar; köşe noktasından yaptığı ortalara santrfor Oğuz yükselir ve kafayla rakip fileleri havalandırırdı.
Yine o yıllarda yeşil-beyazlı, Çotanak armalı formayı giyen İstanbul patentli futbolcular, Giresun’un huyundan mı yoksa suyundan mı bilinmez, yerlilerden daha Giresunlu olurlardı.
O efsane futbolculardan örnek verecek olursam, Galatasaray’dan bir yıllığına alınan kaleci Yüksel’i hatırlayanınız var mı?
Galatasaray’dan Muhlis’e karşılık alınan sol ayaklı orta saha oyuncusu Mazlum Fırtına’nın da takımı adına kazanılan maçlarda ve atılan gollerde imzası bulunmaktadır.
Aklımda kalan ve unutamadığım bir golün anısını yazmadan geçmek istemiyorum.
Giresunspor’un Türkiye Birinci Ligi’nde boy gösterdiği yıllarda, kendi sahasındaki maçı Türkiye Birinci Ligi’nin derebeylerinden İstanbul Fenerbahçe ileydi.
Giresunspor’un santrforu, Trabzonspor’dan kafa golleriyle tanıdığımız ve transfer edilen Necmi Perekli’ydi. Dokuz numaralı formayı sırtına geçirmişti.
Fenerbahçe’nin kalesini Rumen Datcu koruyordu.
Giresunspor’un ikinci yarıdaki atağında Mazlum, sol kanatta topu rakiplerinden kurtardı ve ceza alanına ortaladı. Necmi Perekli, Datcu’nun müdahalesine rağmen onun koruduğu dağ tarafındaki kalenin sol üst köşesinden topu filelere göndermesini bildi.
Daha sonraki sezonda ise Datcu, bir yıllığına Giresunspor’a transfer edildi.
Galatasaray’dan sağ kanat oyuncusu Tarık Kutver, Fenerbahçe’den Tacettin ve Bünyamin, İstanbulspor’dan Zorbay ve B. Ahmet, Galatasaray’dan Cüneyt ve Güngör, Büyük ve Küçük İsmail ile hatırlayamadığım diğerleri, Giresunspor açısından efsane futbolculardır.
Bu futbolculardan bazıları için Giresunspor bir basamak olmuş; oynadıkları güzel futbolla spor otoritelerinin gözdesi hâline gelmiş ve başka takımlara transfer olmuşlardır.
“ŞİMDİLERDE O GİRESUNSPOR’UN EFSANELERİ SADECE İSİM OLARAK ANILMAKTADIR.”